Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Φίλες και φίλοι,
 Στην ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας οφείλουμε να βρούμε τη δύναμη, την αντοχή και την ψυχραιμία να αντιπαλέψουμε όλους αυτούς που μας λεηλατούν τις ζωές. Να αναζητήσουμε όλους τους τρόπους…..και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ» κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στις 7:30μμ, στο φιλόξενο και ζεστό χώρο των φίλων και μελών του Συριζα (Ούλοφ Πάλμε και Συβρισαρίου)
 Σας καλούμε να μοιραστούμε την πίτα αλλά και τις σκέψεις μας για τη νέα χρονιά… Στον ίδιο χώρο θα συνεχίσουμε τη βραδιά μας, σε πείσμα των καιρών, με καλό σπιτικό φαγητό και ποτό.

 Σας περιμένουμε
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

"Δευτέρες με λιάκάδα " την Τέτάρτη 30-01-13

Οι ήρωες της ταινίας του Αρανόα είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι παραγωγικοί, αλλά τώρα άνεργοι, άνθρωποι που έχουν σπρωχτεί βίαια στο περιθώριο. Θύματα της προόδου και της παγκοσμιοποίησης στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση του δεξιού πρωθυπουργού τους Αθνάρ, «λαθρεπιβάτες στο πλοίο-φάντασμα της προόδου, ναυαγοί των δικών τους ονείρων κι εκείνων των συζύγων τους κι εκείνων των παιδιών τους», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η νομιμότητα της Κυβέρνησης, δεν χωράει την Δημοκρατία!!



του Νίκου Καραντιλιόν, Συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καισαριανής

Η θέση της Κυβέρνησης γενικώς (και όχι ειδικώς) περί «βίας» και «ανομίας», δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ όπως φαίνεται με μια πρώτη ανάγνωση. Αφορά όλα εκείνα τα τμήματα των εργαζομένων και των υποτελών τάξεων, τα οποία κινητοποιούνται και αντιστέκονται ενάντια στην περιστολή των κοινωνικών, δημοκρατικών, και εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση θέλει να ποινικοποιήσει την μαζική και ειρηνική αντίσταση των πολιτών, να απονομιμοποιήσει στην συνείδηση της κοινωνίας βασικές και θεμελιώδεις λαϊκές ελευθερίες, να ποινικοποιήσει την ίδια την Δημοκρατία, και το θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι και συναιτερίζεσθαι».
Το τρικομματικό επιτελείο, ανακάλυψε ότι «η βίαιη ρητορική», είναι η αιτία η οποία ευθύνεται για την επανεμφάνιση της βίας-ανομίας-τρομοκρατίας (όλα μαζί σκοπίμως, σε ένα τσουβάλι!!!). Με αυτή την ερμηνεία, θα γελούσαν όχι μόνο οι σοβαροί μελετητές-αναλυτές του φαινομένου, αλλά ακόμα και οι σοβαροί αστοί πολιτικοί, -άλλων εποχών όμως, μιας και οι τελευταίοι είναι είδος υπό εξαφάνιση, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις φανταχτερές τηλεπερσόνες της τρόϊκας εσωτερικού.

Ενοχλείται το καθεστώς της κλεπτοκρατίας, όταν γίνεται συζήτηση για το The Mall, -που είναι το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης για το οποίο έχει μιλήσει και ο Κώστας Καραμανλής το 2003-, την λίστα Λαγκάρντ, τις μίζες της Siemens, την παράνομη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών, ενώ πιο πριν η ίδια η Κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι έχει στόχο να πατάξει την ανομία.

Αυτή όμως είναι και η ουσία. Η ανομία για την Κυβέρνηση, είναι όλες εκείνες οι κατακτήσεις των εργαζομένων, και ιδιαίτερα το δικαίωμά τους να κινητοποιούνται για να τις υπερασπίζονται. Είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, και όχι η καταπάτησή της με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, και σωρεία κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων όπως κάνει η ίδια. Είναι οι εργαζόμενοι που αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας και εξανδραποδισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Η νομιμότητα για την Κυβέρνηση, εξαντλείται στην κήρυξη της απεργίας στο Μετρό, ως παράνομης και καταχρηστικής. Στο νέο κλίμα φόβου που επιχειρεί να σπείρει ενόψει των νέων μέτρων που πρόκειται να παρθούν. Είναι σαφές, ότι η Κυβερνητική τρόϊκα έχει ανοίξει μέτωπο με την Δημοκρατία, την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, με την εφαρμογή του Συντάγματος, και όχι με την ανομία.

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, μιλάει για Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4,6 δισ. ευρώ, “στοχευμένες” απολύσεις μέσα στο 2013 και συνοπτικές ιδιωτικοποιήσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, που ενδεχομένως να τις “τρέξουν” και ξένοι επίτροποι. Από τις δηλώσεις περί φώς στο βάθος του τούνελ, οι οποίες ακυρώθηκαν από την ίδια την ζωή, έρχεται αυτή η έκθεση να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, και να δείξει τα αδιέξοδα των πολιτικών που εφαρμόζονται. Η κοινωνία όμως, θα βγει ξανά στους δρόμους της αντίστασης και του μαζικού πολιτικού αγώνα, ό,τι και να κάνει η Κυβέρνηση, όσο και να προσπαθήσει να στείλει τον κάθε πολίτη στην ατομική του εξορία, φοβισμένο, τρομαγμένο, και απομονωμένο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους μαζικούς και ειρηνικούς αγώνες του λαού μας, και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών διεκδικήσεων. Η προπαγάνδα της Κυβέρνησης θα πέσει στο κενό, για έναν και μόνο λόγο! Η δράση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις γειτονιές, στα συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς, στα κοινωνικά κινήματα, σε κάθε μαζικό χώρο, και ιδιαίτερα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από την κρίση είναι γνωστή! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχει ριζώσει στην συνείδηση και στην ψυχή του λαού μας ως η μοναδική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το δεδομένο, ό,τι και να κάνει η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το ανατρέψει! Και το ξέρει πάρα πολύ καλά, γιαυτό και θα συνεχίσει και πιθανόν θα εντείνει τις άθλιες επιθέσεις της. Το ξέρουμε όμως κι εμείς, και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και με το ίδιο πάθος, στην στρατηγική των μαζικών και ειρηνικών αγώνων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Όταν οι Έλληνες ήταν ανεπιθύμητοι ξένοι...

Tέτοιες ημέρες πριν από ένα αιώνα γραφόταν για τον Ελληνισμό της διασποράς μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του. Κάπου 2.000-3.000 Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ έπεφταν θύματα της ξενοφοβίας στη Νότιο Ομάχα της Νεμπράσκα.

Είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες τους, κυνηγώντας το «αμερικανικό όνειρο». Δουλεύοντας σκληρά στους σιδηροδρόμους, τα σφαγεία και έχοντας μικροεπιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας ρατσιστικής θύελλας. Βίωσαν έναν πραγματικό μαζικό διωγμό, που εξαπέλυσαν τα υπερσυντηρητικά, ακροδεξιά και καθυστερημένα στρώματα της περιοχής. Οι νοικοκυραίοι εναντίον των ύποπτων και επικίνδυνων ξένων, που απειλούσαν τον «νόμο και την τάξη». Όταν ολοκληρώθηκε ο κύκλος της βίας το σύνολο των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής ζήτησε καταφύγιο αλλού. Οι υπόλοιποι ξεριζώθηκαν.

Εκδίωξη

Για πολλά χρόνια η εκδίωξη των Ελλήνων της Ομάχα αποτελούσε σημείο αναφοράς και μνημείο για την εχθρότητα, που αντιμετώπισαν οι Έλληνες στην αμερικανική Δύση πριν γίνουν αποδεκτοί στις κοινωνίες της.
Η ιστορία της Ομάχα δεν ήταν η μοναδική τα πέτρινα χρόνια του πρώτου μεγάλου ελληνικού μεταναστευτικού προς τις ΗΠΑ. Ξεπερνούσε, όμως, σε μαζικότητα κάθε παροξυσμό κι έμεινε παροιμιώδης. Ένας Ελληνοαμερικανός καθηγητής από την περιοχή, που θα ασχοληθεί πολλά χρόνια αργότερα συστηματικά με τα επεισόδια, θα τα παραλληλίσει με τη «νύχτα των κρυστάλλων το 1938» στη ναζιστική Γερμανία.
Παρόμοια περιστατικά καταγράφονται κι αλλού. Αλλά τόσο αυτό όσο κι εκείνα τα σκέπασε η σκόνη της ιστορίας. Η αμερικανική κοινωνία ήθελε να ξεχάσει τα ξενοφοβικά ξεσπάσματα, όπως και οι Έλληνες μετανάστες στη διαδικασία της αφομοίωσής τους.

Ξεφυλλίζοντας τις πολύ λίγες μελέτες για το μεταναστευτικό και τις ελάχιστες όπου αναφέρονται ομαδικές διώξεις Ελλήνων, προβάλλουν εικόνες που θυμίζουν σημερινές ρατσιστικές και ξενοφοβικές καταστάσεις. Ιδού μερικές μόνο της ίδιας περιόδου:

-Στο Πίτσμπουργκ (Πενσιλβάνια) «οι εντόπιοι εύρον ως αφορμήν τον φόνον ενός μαύρου δια να δημιουργήσουν ταραχάς κατά των Ελλήνων και ολίγον δειν θα είχωμεν επανάληψιν των θλιβερών σκηνών της Ομάχας...»
-Στο «Ροντάϊλαντ, όπου οι Ελληνες ασχολούνται εις την αλιείαν αστακών, οι Αμερικανοί αλιείς εξηγέρθησαν ζητούντες την εκδίωξίν των ως μη όντων Αμερικανών πολιτών. Ευτυχώς ο διωγμός εματαιώθη...»
-«Εις την Φλώριδαν κατά το έτος 1911 οι ιθαγενείς (ντόπιοι) εβύθισαν Ελληνικόν σπογγαλιευτικόν του οποίου τα πλήρωμα επνίγη...»
Ο κατάλογος είναι μικρός με επιθέσεις εναντίον Ελλήνων στη Βιρτζίνια, στο Κάνσας Σίτι, στο Ντέιτον του Οχάιο και αλλού. Για «αθρόους διωγμούς » γίνεται λόγος στην πρώτη αξιόλογη μελέτη για το μεταναστευτικό, απ’ όπου αντλούνται και τα προηγούμενα περιστατικά. Πρόκειται για το συλλογικό έργο φοιτητών «Η Ελληνική μετανάστευσις», με πρόλογο του καθηγητή Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος είχε και την ιδέα για την έκδοση το 1917.
Ανάμεσα σε άλλα πολλά, διαπιστώνεται εκεί ότι διαβάζοντας κάποιος τον Τύπο θα «πεισθή ακραδάντως ότι κυοφορείται γενική εξέγερσις κατά των ξένων εργατών και ιδία των Ελλήνων». Προβλέπεται ότι αυτή θα έχει «ως άμεσον αποτέλεσμα την εκτόπισιν των εργατών τούτων από των διαφόρων εργασιών, εξαιρουμένων των αγροτικών».
Η πρόβλεψη, βεβαίως, δεν επαληθεύτηκε και είναι πολύ γνωστή η πορεία των Ελλήνων μεταναστών. Αλλά είναι ενδεικτική για τις προκαταλήψεις και την εχθρότητα, που είχαν ν΄ αντιμετωπίσουν ως μετανάστες δεύτερης κατηγορίας, σ΄ ένα έθνος μεταναστών, όπως οι ΗΠΑ.

Η πρώτη συστηματική μελέτη
Πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με τους διωγμούς των Ελλήνων στη Ν. Ομάχα ήταν ο ελληνοαμερικανός καθηγητής Τζον Μπίτζες. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε τη δεκαετία του 1970 και βραβεύτηκε. Ο ίδιος επανήλθε αργότερα με νέα στοιχεία στο θέμα-ταμπού. Σύμφωνα μ' αυτά, μετά την αναθεώρηση της θανατικής ποινής σε βάρος του Μασουρίδη, δύο αστυνομικοί σκότωσαν τον Ιούνιο του 1910 έναν Ελληνα μετανάστη. Σχεδόν στο ίδιο σημείο, όπου είχε πέσει νεκρός από τις σφαίρες του Μασουρίδη ο Αμερικανός αστυφύλακας! Θύμα της «βεντέτας» φέρεται να είναι ο 23χρονος Ν. Τζιμίκας από τα Γρεβενά. Η υπόθεση κρατήθηκε μυστική από τις Αρχές της Νεμπράσκα...

Το ανατριχιαστικό χρονικό του διωγμού


19 Φεβρουαρίου 1909:
Ο νεαρός Έλληνας μετανάστης Γιάννης Μασουρίδης (βρισκόταν από το 1906 στις ΗΠΑ) συλλαμβάνεται, έπειτα από καταγγελία ότι «είχε σχέσεις» με 17χρονη Αμερικανίδα. Καθ΄ οδόν προς το αστυνομικό τμήμα, ο Έλληνας τραυματίζεται και ο αστυνομικός πέφτει νεκρός, ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο Μασουρίδης καταφέρνει να γυρίσει στο σπίτι του. Αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν εκεί και τον κακοποιούν μέχρι αναισθησίας. Εκατοντάδες εξαγριωμένοι κάτοικοι σπεύδουν με σκοπό να τον λιντσάρουν (ο «νόμος» του Λιντς επιβίωνε ακόμη). Τελικά, φυγαδεύεται ζωντανός από την αστυνομία στην πρωτεύουσα της Πολιτείας.

20 Φεβρουαρίου:
Προπαγανδιστική εκστρατεία κατά των «βρωμερών» Ελλήνων. Προβάλλει η αξίωση να «εξοριστούν» από την περιοχή. Συγκαλείται για την επομένη μέρα συλλαλητήριο.

21 Φεβρουαρίου:
Πογκρόμ κατά των Ελλήνων και όσων έμοιαζαν με Έλληνες. Επιθέσεις με τραυματίες, καταστροφές καταστημάτων, περιουσιών και λεηλασίες. Περίπου 1.300 Έλληνες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη και μαζί τους άλλοι Βαλκάνιοι.

Μάρτιος: Απεσταλμένος της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, που φθάνει στην πόλη για να καταγράψει τις καταστροφές, συστήνει στους εναπομείναντες Έλληνες να είναι «κόσμιοι» και «να μη ομιλώσιν εις τας γυναίκας» όταν τις συναντούν στο δρόμο!

Ιούνιος 1909: Ο Μασουρίδης καταδικάζεται σε θάνατο δι΄ απαγχονισμού (οι ένορκοι αποφάσισαν μετά 19ωρη συνεδρίαση). Σύμφωνα με την κατηγορία πυροβόλησε και σκότωσε τον αστυνομικό επιχειρώντας να διαφύγει. Κατά τον ίδιο επιχείρησε να πετάξει το όπλο του, όταν τον έπιασαν για να μην πληρώσει το βαρύτατο πρόστιμο. Ο αστυνομικός τον πυροβόλησε τότε και τον τραυμάτισε. Αμυνόμενος πυροβόλησε κι αυτός (η σφαίρα βρήκε τον αστυνομικό στην καρδιά).

Μάιος 1910: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεμπράσκα ακύρωσε τη θανατική ποινή, λόγω ανεπάρκειας στοιχείων και παραλείψεων στη διαδικασία. Επέβαλε στον Μασουρίδη συνολική ποινή 14 ετών. Αυτός έμεινε στις φυλακές πεντέμισι χρόνια και μετά επέστρεψε στο χωριό του στην Ελλάδα.

Το πρώτο κύμα

Το πρώτο μαζικό μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική πρωτοεμφανίζεται στη δεκαετία του 1890. Μέχρι το 1920 περίπου 400.000 Έλληνες, από το μισό εκατομμύριο που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα δουλεύουν στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες των σημερινών μεταναστών.

5.000 με υπηκοότητα

Στην αμερικανική απογραφή του 1910 αναφέρονται μόλις 5.000 περίπου Έλληνες που έχουν αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα. Αλλά και στην επόμενη απογραφή, του 1920, ο αριθμός δεν φθάνει τις 30.000. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς την είχαν αποκτήσει, υπηρετώντας στον στρατό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διάλυση της κοινότητας
Η ελληνική κοινότητα της Ν. Ομάχα στη Νεμπράσκα ιδρύθηκε το 1908 (Έλληνες αναφέρονται στην περιοχή από τη δεκαετία του 1880). Μικρέμποροι, εργάτες στα τοπικά σφαγεία και τους σιδηροδρόμους έφθαναν τους 2-3 χιλιάδες, σ΄ έναν πληθυσμό 35.000. Μετά το πογκρόμ παρέμειναν εκεί λιγότερα από 60 άτομα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ Ν. ΟΜΑΧΑ


Λιθοβολούσαν ανθρώπους και καίγανε σπίτια...

Στις ελληνικές εφημερίδες την περίοδο των γεγονότων δεν υπάρχουν αναφορές. Τα πρώτα ρεπορτάζ θα δουν το φως τον Απρίλιο του 1909. Το πληρέστερο δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στο αθηναϊκό «Σκριπ» και ήταν συγκλονιστικό. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν τότε μετά τη δολοφονία του Αμερικανού αστυνομικού:
Τοπικά δημοσιεύματα καταφέρονταν «κατά των Ελλήνων και παρεκίνουν τον λαόν εις εξέγερσιν, δύο επίσης βουλευταί της Nebraska και ο Δήμαρχος της S. Omaxa προσεκάλουν τον λαόν εις συλλαλητήριον». Πράγματι αυτό έγινε την επομένη έξω από το Δημαρχείο και «αφού ηγόρευσαν οι ρήτορες και εξώθησαν τον λαόν εις επίθεσιν κατά των Ελλήνων ο όχλος ώρμησε κατά των Ελληνικών καταστημάτων και επέφερεν τελείαν καταστροφήν».

-«Είναι αδύνατον να περιγραφή η αγριότης, την οποίαν επέδειξεν ο Αμερικανικός λαός... Ελιθοβόλησε τους Έλληνας, κατέστρεψε τα καταστήματά των και εν τέλει έθεσεν πυρ εις τας οικίας των...»
-« Το επιτεθέν εναντίον των Ελλήνων πλήθος και καταστρέψαν τα καταστήματα αυτών συνίστατο εξ ανθρώπων της κατωτάτης κοινωνικής τάξεως?» Αλλά το έκανε αυτό με την «αδράνεια ή μάλλον την ενοχήν της αστυνομίας ως και μερίδος του Τύπου». Εξακριβώθηκε ότι « η αστυνομία της S. Omaha όχι μόνον δεν επιχείρησεν να ματαιώση την επίθεσιν του όχλου, επιβάλλουσα την ισχύν του νόμου, αλλ΄ υπεβοήθησεν εις την καταστροφήν».

-«Εις όλα τα σημεία της πόλεως είχε κηρυθεί αμείλικτος διωγμός εναντίον των Ελλήνων. Εις την περίστασιν ταύτην ο Αμερικανικός λαός υπερέβη και αυτούς του Βουλγάρους. Η κατάστασις αύτη διήρκεσε μέχρι της 19ης νυκτερινής ώρας, οπότε συνεπλήρωσαν το έργον της καταστροφής και μετέβησαν εις τας οικίας των ήσυχοι και με την συνείδησιν αναπαυμένην ότι εξετέλεσαν το καθήκον των».

Με μίσος
Τα ρεπορτάζ συνοδεύουν περιγραφές μεταναστών (αρκετοί αμύνθηκαν αποκλεισμένοι σε ελληνικό καφενείο) και «σπαρακτικαί λεπτομέρειαι της καταστροφής».

Η εξήγηση που δίνεται για το πογκρόμ είναι «το μίσος» άλλων μεταναστών και ιδιαίτερα των Γερμανών: «Οι Έλληνες αφού εγκαταστάθηκαν εν S. Omaha και ήρχισαν να ανοίγουν διάφορα μικρομάγαζα... Οι Βοημοί βλέποντες τας εμπορικάς προόδους των Ελλήνων και την πολιτικήν αυτών δύναμιν ήρχισαν ν΄ ανησυχούν και να σκέπτονται περί εκτοπίσεως αυτών. Την ευκαιρίαν έδωσεν ο φόνος του αστυφύλακος...»

Η αιτία του «μίσους», πάντως, δεν ήταν αποκλειστικά αυτή. Οι Έλληνες μετανάστες, όπως σημειώνουν σύγχρονοι ιστορικοί, είχαν φθάσει στην περιοχή ως απεργοσπάστες σε εταιρεία συσκευασίας κρεάτων. Αυτό σε συνδυασμό με την προσφορά φθηνής εργασίας στους σιδηροδρόμους προκαλούσε εχθρότητα.

Το αποτέλεσμα ήταν ν΄ αποξενωθούν από τους άλλους κατοίκους της πόλης και να γίνουν στόχος συχνών επιθέσεων. Ο τοπικός Τύπος άρχισε να δημοσιεύει άρθρα στα οποία οι Έλληνες περιγράφονταν ως «πρόβλημα» και «απειλή», παρενοχλούσαν τις γυναίκες, ζούσαν σε ανθυγιεινές συνθήκες και άλλα συναφή. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να καταγγέλλονται ως εστίες μολύνσεων των κρεάτων που συσκευάζανε και επομένως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία!

Από το σημείο αυτό έως το πογκρόμ η απόσταση δεν ήταν πολύ μεγάλη...

«Αίσχος δι’ όλους»
Οι πρώιμες μελέτες για τους Έλληνες μετανάστες στα ΗΠΑ, που γράφτηκαν κατά τη δεκαετία του 1920, σ΄ αντίθεση με μεταγενέστερες, κάνουν μνεία του πογκρόμ της Σάουθ Ομάχα. Ο Αλέξανδρος Κρίκος το 1915, σε μελέτη του («Η «θέσις του ελληνισμού εν Αμερική»), προβάλλοντας θέσεις κατά της μετανάστευσης για εθνικούς λόγους, σημειώνει σχετικά : «Οι διωγμοί της Ομάχας, του Κόνσις Μπλοφς, της Χόκταμ και άλλων πόλεων ολίγον διαφέρουσι των κατά των πρώτων χριστιανών υπό των εθνικών και των υπ΄ αυτών κατόπιν κατά των Εβραίων. Η δε περιγραφή αυτών θ΄ αποτέλει αίσχος δια τους Αμερικανούς όσον και δι΄ ημάς τους διωκόμενους».


Τ. Κατσιμάρδος

katsimar@yahoo.gr






Έθνος 21/2/2010






Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ Πέμπτη στις 24/01/2013 ώρα 19:30 ενημέρωση-συζήτηση

Tο ΣΤΕΚΙ Φίλων και Μελών ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Καισαριανής, Οργανώνει την Πέμπτη στις 24/01/2013 ώρα 19:30 ενημέρωση-συζήτηση με: Θέμα: ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ- ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ Ομιλητές της εκδήλωσης: · Γιάννης Αναστασίου – μέλος ΟΤΟΕ · · Ξανθή Παπαδοπούλου – μέλος της κίνησης δικηγόρων Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Eκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών)
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Δωρεάν μαθήματα μαθηματικών


Φίλες και φίλοι Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 22/01/2013 ξεκινάνε τα μαθήματα μαθηματικών για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου στο πλαίσιο των μαθημάτων αλληλεγγύης και ενισχυτικής διδασκαλίας . Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρα: 19:15 - 21:00 . Παρακαλούνται οι μαθητές να φέρουν τετράδιο 3 θεμάτων. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του στεκιού φίλων και μελών ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής (Ούλοφ Πάλμε &Σιβρυσσαρίου). Υπενθυμίζουμε ότι τα μαθήματα είναι δωρεάν!!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Έναρξη ΔΩΡΕΑΝ φιλολογικών μαθημάτων


Φίλες και φίλοι
Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 21/01/2013 ξεκινάνε τα φιλολογικά μαθήματα για παιδιά Λυκείου στο πλαίσιο των μαθημάτων αλληλεγγύης και ενισχυτικής διδασκαλίας . Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρα: 17:30 – 19:30 .
Παρακαλούνται οι μαθητές να φέρουν τετράδιο 3 θεμάτων.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του
στεκιού φίλων και μελών ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής (Ούλοφ Πάλμε &Σιβρυσσαρίου).

Υπενθυμίζουμε ότι τα μαθήματα
είναι δωρεάν!!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η ομιλία του Αξέξη Τσίπρα στο Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz



Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
 
Χαίρομαι γιατί είμαι σήμερα ανάμεσά σας.
Ως ένας αριστερός πολίτης της Ευρώπης, από την Ελλάδα.
Τη χώρα πειραματικό σωλήνα της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας στην Ευρώπη.
 
Είμαι, όμως, σήμερα ανάμεσά σας για να στείλουμε μαζί, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, το μήνυμα της αλληλεγγύης, της αντίστασης και της ελπίδας.
Για να ορθώσουμε στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού την αξιοπρέπεια της Δημοκρατίας.
 
 Σήμερα, που ξανακούγεται η φωνή του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Ότι «το άδικο βαδίζει με σταθερό βήμα. Και οι καταπιεστές προετοιμάζουν τα επόμενα δέκα χιλιάδες χρόνια».
Σήμερα, εμείς. Οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και ο κόσμος της εργασίας και του πολιτισμού.
Έχουμε χρέος να σταματήσουμε την καταστροφή και να οργανώσουμε την ανατροπή των πολιτικών τους.
 
 Σήμερα, που ο νεοφιλελευθερισμός βυθίζει την Ευρώπη στην ύφεση και την ανεργία.
Που η Ευρώπη μετράει είκοσι έξι εκατομμύρια ανέργους. Με τα δεκαεννέα εκατομμύρια στις χώρες της Ευρωζώνης. Και το ενάμιση εκατομμύριο στην Ελλάδα.
Σήμερα που ο νεοφιλελευθερισμός λειαίνει το έδαφος για την ανάπτυξη των κενών αριθμών.
Με επισφαλή εργασία, χαμηλές αμοιβές και εργασιακό χάος.
Με την Ελλάδα ως ειδική οικονομική ζώνη της Ευρώπης. Όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ, Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

Σήμερα που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ολοκληρώνει τον οδικό χάρτη μιας πραγματικά συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης νομισματικής ένωσης, Με πυρήνα το «ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο» της μόνιμης λιτότητας.

Σήμερα εμείς έχουμε χρέος να προωθήσουμε τις εναλλακτικές και ρεαλιστικές προτάσεις μας για τη συνταγμένη, κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη έξοδο των χωρών μας και της Ευρωζώνης από την διπλή κρίση χρέους και πολιτικής.
Για τη δημοκρατική και προοδευτική επανίδρυση της Ευρώπης.
 
Προτάσεις που απεγκλωβίζουν την Ευρωζώνη από την παγίδα της λιτότητας και της ύφεσης.
Που αναθεωρούν το οικονομικό μοντέλο λειτουργίας της και αξιοποιούν την αναπτυξιακή δυναμική της ως αυτόνομης οικονομικής οντότητας. 
Και αίρουν τη νέα διαίρεσή της στο δίπολο Βορρά δανειστών – Νότου χρεωστών. 
Προτάσεις για την απόδοση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρόλου πραγματικής κεντρικής τράπεζας. 
Για τον φόρο Tobin. 
Για το δημοκρατικό και πολιτικό έλεγχο των αγορών. 
Για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη. 
Για ισχυρό και αναδιανεμητικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
 
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει προτείνει. Έτσι ώστε να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην ευρωζώνη :Τη σύγκληση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος,  Κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953. 

Είναι η μόνη ρεαλιστική και συμφέρουσα λύση για όλους. 
Για τους φορολογούμενους πολίτες στις δανείστριες χώρες, Που ρίχνουν τις αποταμιεύσεις τους στο βαρέλι δίχως πάτο που ανοίγει η λιτότητα στις υπερχρεωμένες χώρες. 
Αλλά και γιατί αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διόγκωση του δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης, Με το μέσο όρο να ξεπερνάει το 90% του ΑΕΠ της.
 
Οι Γερμανοί πολίτες πρέπει, όμως, τώρα να ακούσουν όλη την αλήθεια. 
Τώρα, Όχι μετεκλογικά. τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων πήγαν στις τσέπες τραπεζιτών της Γερμανίας  της Γαλλίας της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση Μέρκελ έχει επιβάλει στην Ελλάδα. Αλλά και στον ευρωπαϊκό Νότο συνολικά. Την αποτυχημένη και καταστροφική πολιτική της λιτότητας. Η οποία, με την ύφεση που προκαλεί, έχει καταστήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μη βιώσιμο και εκτός ελέγχου. Είναι μια επιλογή η οποία θα καταστρέψει την Ευρώπη αν εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γαλλία η ακόμα και η Γερμανία. 
Για την Ελλάδα το 2013 δεν είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης. Όπως ισχυρίζονται η τρόικα των δανειστών και η συγκυβέρνηση των συμφερόντων της στην Ελλάδα. 
Στην έκθεση του περασμένου Δεκεμβρίου, Το έγκυρο Κέντρο Προβλέψεων του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Οικονομικών του Κιέλου συμφιλίωσε την οικονομετρία με την κοινή λογική. 
Και προέβλεψε ύφεση της τάξεως του 1,0% το 2014 και ανεργία 31%.

 Ακριβώς λοιπόν, επειδή η ύφεση θα έχει συμπληρώσει μια ολόκληρη επταετία το 2014, η διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του είναι όχι μόνον αναπόφευκτη, αλλά και αναντικατάστατη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την ύφεση και να πυροδοτηθεί η οικονομική ανάκαμψη. 
Και θέλω να το επισημάνω: Σήμερα βρισκόμαστε στο τρίτο μνημόνιο επειδή τα άλλα δυο απέτυχαν. Και απέτυχαν όχι γιατί δεν εφαρμόστηκαν αλλά γιατί ήταν παράλογη και αποτυχημένη η συνταγή τους.
 

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα.
Η Ελλάδα μετεωρίζεται σήμερα ανάμεσα στη διαφθορά και τη φτώχεια. Και η πολιτική των κυβερνήσεων και της τρόικα,  ήταν να σώσουν στο συρτάρι τη λίστα με τους φοροφυγάδες και να υπερφορολογήσουν τα φτωχά και μεσαία στρώματα.
Υπερφορολογούν εκείνους που τους έχουν μειώσει τα εισοδήματα δυο και τρεις φορές.
 Είναι χαρακτηριστικό: Αύξησαν από τον Οκτώβρη τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 40%.
Και επειδή ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Πολύ απλά αποφάσισε να μην αγοράζει καθόλου πετρέλαιο. Και άρχισε να αγοράζει ξυλόσομπες, να καίει ότι βρει μπροστά του για να ζεσταθεί.
Αποτέλεσμα : και τα δάση αποψιλώνονται και ο ουρανός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων πνίγεται από το νέφος της αιθαλομίχλης αλλά και τα δημόσια έσοδα είναι λιγότερα απο ότι  πέρσι.


Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται ο πραγματικός στόχος της στρατηγικής της τρόικα και ο πραγματικός ρόλος της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά.
Η ύφεση δεν είναι ατύχημα αλλά στόχος του προγράμματος της εσωτερικής υποτίμησης.
Τα σκάνδαλα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας ενός συστήματος κλεπτοκρατίας που οδήγησε στη χρεοκοπία.
 
Η λίστα Λαγκάρντ με τους Έλληνες ολιγάρχες, τραπεζίτες και μιντιάρχες, δεν κρύφτηκε τυχαία από το διεφθαρμένο ελληνικό πολιτικό προσωπικό.
Ούτε η Ευρωπαϊκή ηγεσία, άφησε τυχαία ανεξέλεγκτη την ελληνική πολιτική ηγεσία να προστατεύει τους εκλεκτούς της.
Αυτή η αβλεψία ήταν  το αντίδωρο αλλά και το εργαλείο χειραγώγησης ταυτόχρονα.
 
• Το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens έκλεισε πριν καλά-καλά ανοίξει. Η κατάθεση Χριστοφοράκου παραμένει στα συρτάρια ασφαλείας της γερμανικής δικαιοσύνης. 
Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την απόδοση δικαιοσύνης.

• Η λίστα των Ελλήνων καταθετών στις γερμανικές τράπεζες παραμένει στη Γερμανία. Κρυφή.
 
• Η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης παρέμενε επί δύο χρόνια στα συρτάρια δύο διαδοχικών υπουργών Οικονομικών. Των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου.

Να λοιπόν γιατί ποτέ η Ελληνική πλευρά δε διαπραγματεύτηκε στα σοβαρά τους όρους και τους στόχους του μνημονίου.
Απλά επικύρωνε αποφάσεις.
 
Δεν προκαλεί, συνεπώς, απορία ότι ο κύριος Σαμαράς έχει αναλάβει το τιτάνιο έργο της προστασίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του σκανδάλου ασυλίας της φοροδιαφυγής.
 
Ούτε ότι τώρα, Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν να στρέψουν το φως των προβολέων από την χρεοκοπία της λιτότητας και της φοροεπιδρομής στους αδύναμους,  στη στρατηγική της έντασης και του διχασμού. 

Που στρώνει το δρόμο στην ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, των νέο ναζί της Χρυσής Αυγής.
 
 
Αλλά η λαϊκή αξίωση για κάθαρση θα υπερισχύσει της αξίωσης των κυβερνητικών εταίρων για αδιαφάνεια, περιορισμό του δημοκρατικού ελέγχου και ατιμωρησία των υπόλογων για τα σκάνδαλα. 
Το αίτημα της πολιτικής κάθαρσης δεν είναι υπόθεση θεσμικής κορυφής, αλλά κοινωνικού βάθους. 
Είναι η άλλη όψη του νομίσματος του παλλαϊκού αιτήματος. Για την άμεση ακύρωση του Μνημονίου. Και για αλλαγή πολιτικής.
 
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο από ποτέ έτοιμος και αποφασισμένος να στηρίξει τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για  μια μεγάλη και δημοκρατική πολιτική αλλαγή.
Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και είμαστε οι μόνοι που το μπορούμε.
Γιατί εμείς δεν διαμορφώσαμε το παρελθόν. Και γιατί δεν δεσμευόμαστε από την οικονομική ολιγαρχία που επιδιώκει τη διατήρηση των προνομίων της.

Με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Με την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς,
Με την αγωνιστική πρωτοπορία των λαών της Ευρώπης.
 
Θα πετύχουμε μια σπουδαία πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και αυτό θα είναι η σπίθα για τη μεγάλη ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη.



Σας ευχαριστώ πολύ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013



Φίλες και φίλοι
Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 12/01/2013 και ώρα 13:30 ξεκινάνε τα μαθήματα γερμανικής γλώσσας για μικρά παιδιά στο πλαίσιο των μαθημάτων αλληλεγγύης και ενισχυτικής διδασκαλίας. Υπενθυμίζουμε ότι τα μαθήματα είναι δωρεάν.
Παρακαλούνται οι μαθητές να φέρουν τετράδιο 3 θεμάτων.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του στεκιού φίλων και μελών ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής (Ούλοφ Πάλμε & Σιβρυσσαρίου).
Συντονιστικό φίλων και μελών ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ευάγγελου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Γεωργίου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ 86 παρ. 3 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΝ  ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

Α) Γεωργίου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΚΑΙ

Β) Ευάγγελου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., που υπογράφουμε αυτήν την πρόταση, ζητούμε τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των Γεωργίου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και Ευάγγελου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, πρώην Υπουργών Οικονομικών των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της επονομαζόμενης «Λίστας Λαγκάρντ», η οποία περιέχει φορολογικά αναξιοποίητες μέχρι σήμερα τραπεζικές πληροφορίες καταθέσεων στην HSBC Ελβετίας, πρόσφορες για την είσπραξη φόρων και άλλων ωφελημάτων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, που, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις που περιέχονται στην συναφή ποινική δικογραφία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ .  Τονίζουμε, στο στάδιο αυτό, ότι προϋπόθεση της ασφάλειας του προσδιορισμού του ύψους της ζημίας που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε., ούτως ώστε να προκύψει το ακριβές ποσό θετικής και αποθετικής ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από την μη αξιοποίηση της λίστας. 

Η παρούσα πρόταση υποβάλλεται για τη διερεύνηση των γεγονότων και ευθυνών που έχουν ήδη προκύψει από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, με την επιφύλαξη να ζητηθεί επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης, αναλόγως της πορείας της έρευνας και των στοιχείων που τυχόν θα προκύψουν για πρόσωπα, αδικήματα ή περιστάσεις τελέσεως που δεν περιλαμβάνονται εδώ.

1. Εισαγωγή
Οι σκελετοί βγαίνουν από τις ντουλάπες της εξουσίας  
Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ αποτελεί σκάνδαλο ολκής και φέρνει με χαρακτηριστικό τρόπο στην επιφάνεια την έκταση της σήψης ενός πολιτικού συστήματος εξουσίας που λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Τη στιγμή που μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να κατακρημνίζονται και τις κοινωνικές δαπάνες να περικόπτονται μέχρι απόλυτου εκμηδενισμού ώστε να εξυπηρετηθούν οι “υποχρεώσεις” της χώρας απέναντι στους δανειστές της, ανώτεροι και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι συναλλάσσονται παράτυπα και εξωθεσμικά και συνωμοτούν ώστε να προστατεύσουν μεγαλοκαταθέτες που εμπεριέχονται στην περιβόητη Λίστα Λαγκάρντ.  

Ενώ ο ελληνικός λαός βιώνει τις πρωτοφανείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ανεκδιήγητης διαχείρισής της από όλες τις Μνημονιακές κυβερνήσεις είναι ταυτόχρονα αναγκασμένος να υφίσταται και την καθημερινή συλλογική ταπείνωση από μια πολιτική εξουσία που έχει ξεπεράσει κάθε μέτρο και που δεν διστάζει να εμπαίζει και να γελοιοποιεί θεσμούς, νόμους, αξίες και πολιτειακές λειτουργίες για να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ και οι συναφείς εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση παρά τα πρωτοφανή εμπόδια που συνάντησε από σύσσωμο το σύστημα εξουσίας, πολιτικά στελέχη, βουλευτές, υπουργούς και, φυσικά, εντεταλμένους «δημοσιογράφους» που λειτούργησαν ως υποτακτικοί οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, ανοίγει μια χαραμάδα που επιτρέπει στον ελληνικό λαό να διακρίνει όψεις της δυσώδους πραγματικότητας που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα του πολιτικού καθωσπρεπισμού, της προσχηματικής «πολιτικής ορθότητας» και της υποκριτικής ηθικολογίας των κυβερνητικών αξιωματούχων. 

Όλοι εκείνοι που θέλησαν να ενοχοποιήσουν έναν ολόκληρο λαό για την κατάσταση της χώρας, να τον εξουθενώσουν οικονομικά και ηθικά ώστε να αποδεχτεί αμαχητί τη μνημονιακή πραγματικότητα, το νέο «μεγάλο εθνικό σχέδιο» που δεν στοχεύει πουθενά αλλού παρά στην εξαφάνιση ατομικών, κοινωνικών, εργασιακών αλλά και κυριαρχικών δικαιωμάτων, στον αναπροσδιορισμό του ιστορικού ορίου των αναγκών των κυριαρχούμενων τάξεων ώστε να μετατραπεί η χώρα σε καπιταλιστικό παράδεισο εντατικής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας, εκείνοι που εμφανίσθηκαν ως τιμητές και υπερασπιστές του νόμου, της τάξης και της κάθαρσης από τις παθογένειες της μεταπολίτευσης που οι ίδιοι δημιούργησαν, εκείνοι που ταχυδακτυλουργικά φόρτωσαν τις δικές τους ευθύνες στις πλάτες του ελληνικού λαού, οι αδιάφθοροι και άτεγκτοι πολιτικοί «πρωτοπόροι» και «μεταρρυθμιστές» που δήθεν δεν υπολόγισαν το πολιτικό κόστος μπροστά στην αδήριτη εθνική ανάγκη να σωθεί η χώρα από τον γκρεμό της χρεοκοπίας εμφανίζονται σήμερα, επιτέλους, στις πραγματικές τους διαστάσεις: Δεν πρόκειται παρά για υποκριτές που δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του συστήματος οικονομικής εξουσίας που τους συντηρεί, για απλούς υπηρέτες που είναι έτοιμοι και ικανοί για όλα προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα αφεντικά τους. 

Η ηθική ποιότητα και το πολιτικό ανάστημα των «ηρώων» της ελληνικής μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ και σήμερα, κατόπιν εορτής, δείχνουν ο ένας τον άλλον σε μια θλιβερή προσπάθεια να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, αποκαλύπτονται σε όλη τους τη μικρότητα και όλοι, υποκριτικά ή όχι, αναφωνούν: Τελικά ο βασιλιάς ήταν γυμνός.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ

Μέγαρο Ερμής - Πανεπιστημίου 56, Εμμ. Μπενάκη 9 και Γαμβέτα 1, 1ος όροφος
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/ 1/2013, ΩΡΑ 7.00 μ.μ.


Από την Τετάρτη 9/1 και για 4 συνεχόμενες Τετάρτες, θα παρουσιαστούν στον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Ανοιχτή Πόλη διάφορα εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης από τους συμμετέχοντες/ούσες σ’ αυτά. Η άμεση ανταλλαγή εμπειρίας θα βοηθήσει την προσπάθειά μας και θα συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των δομών.

Στην πρώτη συζήτηση παίρνουν μέρος τα Δίκτυα Αλληλεγγύης Γειτονιάς : Ακαδημία Πλάτωνος, «Θρυαλλίδα», Ν. Κόσμος, Καισαριανή, «Μεσοποταμία», Ομπρέλλες», Πειραιάς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Κινηματογραφική βραδιά στο Στέκι φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ

Ο Marcel Marx είναι ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να πιάσει την καλή ως συγγραφέας στο Παρίσι. Πλέον όμως έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας. Εκεί περνά τις μέρες του καθαρίζοντας παπούτσια των περαστικών, ενώ τα απογεύματα συχνάζει στο αγαπημένο του μπαρ και φροντίζει την Arletty τη βαριά άρρωστη σύζυγό του. Ο Marcel θα συναντήσει τυχαία τον Idrissa, ένα ανήλικό αγόρι από την Αφρική που έχει φτάσει στη Χάβρη λαθραία και το αναζητά η αστυνομία. Ο ηλικιωμένος άνδρας θα βοηθήσει το νεαρό αγόρι και αποφασίζει να το πάρει μαζί του σπίτι... ακόμα κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

«Όλοι μαζί μπορούμε», «κανείς μόνος του στην κρίση». Ή διαφορετικά «Το χωριό του όλοι μαζί» …του Σπύρου Τζόκα

Ένα μήνυμα για τη νέα χρονιά….μια καλή ευχή στις μέρες μας.
Tο παραμύθι του Σωκράτη Μαντζουράνη «Το χωριό του όλοι μαζί» μου είπαν οι συντρόφισσες και σύντροφοι να παρουσιάσω εκεί στο στέκι μας στην Καισαριανή, στις 5 του Γενάρη το απόγευμα στις 5.30μμ.
Και το αποδέχθηκα με ευχαρίστηση…
Όχι ότι έχω ιδιαίτερη εξοικείωση με την παιδική λογοτεχνία. Η όποια εξοικείωση μου προέρχεται από την παιδική λογοτεχνία που διάβαζα και συνεχίζω να διαβάζω με τα παιδιά μου. Αρκετά βιβλία θα έλεγα…..πολλά βράδια πριν πέσουν στην αγκαλιά του Μορφέα.
Συνηθίσαμε να διαβάζουμε…ή καλύτερα συνηθίσαμε να κάνουμε ταξίδια, νοερά ταξίδια…ταξίδια δηλαδή με το μυαλό που κάποτε, κάποτε μπορεί να είναι πιο συναρπαστικά από τα πραγματικά ταξίδια.
Και πρέπει να παραδεχθώ ότι τα παιδικά βιβλία είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Πώς να το πω. Σε μεταφέρουν σε έναν αθώο κόσμο…..σε ένα κόσμο που παλεύουν για το καλό, το όμορφο και κυρίως το αγνό. Σε έναν κόσμο που οι κακοί πάντα χάνουν στο τέλος.
Είναι συγκλονιστική εμπειρία να έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας, γιατί είσαι μαζί με τα παιδιά.
Γι’ αυτό δέχθηκα να παρουσιάσω με ευχαρίστηση το βιβλίο αυτό….για να ταξιδέψω…αφορμές, εξάλλου, ψάχνω. Και ο παππούς Σωκράτης μου δίνει αυτή την ευκαιρία.
Ο Σωκράτης Μαντζουράνης, ο δικός μας Σωκράτης, είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τι άλλο είναι; Και συγγραφέας βιβλίων ενηλίκων. Κυρίως όμως είναι παππούς. Αυτή η ιδιότητα τον εμπνέει.
Δεν το λέω εγώ….ο ίδιος το παραδέχεται. Αφήνει ως παρακαταθήκη ένα ζωγραφισμένο γράμμα που ξεκινά με τον παρακάτω ψίθυρο:
«Αγαπημένο μου σταυρουδάκι, Σε ονοματίζω έτσι, γιατί έμαθα πως έρχεσαι στη ζωή από μια φωτογραφία σου -υπερηχογράφημα το λένε- όπου όλο κι όλο είσαι ένα “σταυρουδάκι”, μια μουντζούρα. Είμαι ο παππούς σου ο Σωκράτης και θα πρέπει να με συνηθίσεις. Λέω κάπου-κάπου να τα λέμε. Δηλαδή εγώ να σου γράφω, και ίσως κάποτε να τα διαβάσεις κι εσύ. Πάντως, έχει πλάκα να γίνεσαι παππούς από ένα σταυρουδάκι και μάλιστα να του γράφεις και γράμμα……..Χάρηκα όμως γιατί μου έδωσες την ευκαιρία να κάνω όνειρα πως μπορούμε να κάνουμε και παρέα….»
Κάνει όνειρα ο φίλος μας ο Σωκράτης…έντιμα και ανθρώπινα όνειρα. Η ψυχή του μαλακώνει, η εμπειρία του υποτάσσεται στη αγάπη του για το παιδί…..γίνεται και αυτός ένα παιδί και γράφει στον εγγονό του.
Ο εγγονός του είναι η αφορμή για να αποκαλύψει την αγάπη του, την ανυπόκριτη αγάπη του στα παιδιά όλου του κόσμου.
Είναι βέβαια ονειροπόλος….και όχι μόνον αυτό έχει και ρεζέρβα το όνειρο του.
Που ακούσθηκε αυτό; Άκου έχει ρεζέρβα το όνειρο!!!!
Τόσο αισιόδοξος ο Παππούς Σωκράτης. Το Π το έγραψα κατά λάθος με κεφαλαίο και μετά το άφησα έτσι….δεν το διόρθωσα. Γιατί;
Τόσο αισιόδοξος….ρεζέρβα το όνειρο. Αντίθετα με τον παππού τον Νιόνιο που μας συμβουλεύει να μην λέμε τα όνειρα μας, γιατί μια νύχτα κρύα μπορεί και οι Φρουδιστές να ‘ρθουν στην εξουσία. Και τι θα γίνει τότε; Δεν θα είναι όνειρα πλέον;
Ο παππούς ο Σωκράτης έχει όμως τη ρεζέρβα του. Το δείχνει… από το εικονογραφημένο παραμύθι που καταθέτει τα όνειρα του, την αθωότητα του, την αγάπη του…ένα καταφύγιο ζωής.
Και είναι συγκινημένος γιατί όλα αυτά έχουν αποδέκτη…..τον εγγονό του.
Κάτι μου θυμίζει από παλιά…από αυτά που διάβαζα για τα μαύρα χρόνια. Κάτι τότε στο κάτεργο της Ακροναυπλίας…στις εξορίες των ανθρώπων.
Όταν ο εξόριστος δάσκαλος Δημήτρης Γληνός οργάνωνε στον τόπο αυτό της εξορίας το Λαϊκό σχολείο και Πανεπιστήμιο.
Ο κυρ Σωτήρης ήταν μαθητής. Ο μπάρμπα Σωτήρης. Ο φαινομενικά αδύνατος, αλλά μαχητής πετυχαίνει το μη προβλέψιμο…. Κάποιες φορές και το θαύμα. Έτσι για να στέλνει το μήνυμα στους απανταχού αδυνάτους….. η ψυχή είναι που μετράει.
Και τέτοια ψυχή είχε και Σωτήρης. Ήταν αδύναμος…. Ούτε να διαβάζει ήξερε, ούτε να γράφει. Εύκολο θύμα των φαινομενικά δυνατών…. αναλώσιμος και εκμεταλλεύσιμος. Εργάτης, εξάλλου, ήταν. Και όμως….. έμαθε και να διαβάζει και να γράφει. Στο σχολείο της Ακροναυπλίας. Στο εξαιρετικό αυτό σχολείο.
Σαν μικρό παιδί έκανε από τη χαρά του……
-Πάλι γράμμα γράφεις Σωτήρη;
Τον ρωτούσαν περιπαιχτικά οι σύντροφοι του…
-Στην εγγονούλα μου, την Ελενίτσα γράφω…
Έλεγε αυτός με καμάρι και περηφάνια για το κατόρθωμα του.
Ήταν ευτυχισμένος… μέσα στο κάτεργο ευτυχισμένος. Σαν τον τυφλό που μπόρεσε να δει….. ”να μου γράφεις κοριτσάκι μου….με τα δικά σου τα χεράκια. Να μάθεις γράμματα…. όπως και ‘γω”…. Έγραφε συγκινημένος.
Ο Σωτήρης έχει κάποια κοινά με τον Σωκράτη; Ίσως. Ίσως αυτό…και οι δυο είναι άνθρωποι του λαού, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο Σωκράτης και ο Σωτήρης βρήκαν και αυτοί το κάτι του παραμυθιού….αυτό το κάτι που τους έκανε ευτυχισμένους.
Και δεν το κράτησαν για τον εαυτό τους…το μοίρασαν απλόχερα.
Ο Σωκράτης με ένα παραμύθι σαν και αυτά τα ξεχασμένα της γιαγιάς.
«Να είσαστε μονιασμένοι και αγαπημένοι παιδιά μου, έλεγε η σοφή γιαγιά…..να μην ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους…όλοι περαστικοί είμαστε. Κανείς δεν είναι αθάνατος αγόρι μου….από παλιά, πολύ παλιά ο άνθρωπος έψαχνε για το αθάνατο νερό… να μην τον λυγίζει ο χάρος… αλλά… αλλά το αθάνατο νερό ήταν απατηλό όνειρο. Λένε ότι έβγαινε ψηλά σε ένα βράχο. Και κυλούσε. Στον κατεβασμό του, όμως, γινόταν αχνός. Αν κάποιος έβαζε αγγειό για να το πιάσει, το τρύπαγε. Λένε ότι αυτό πιανόταν μόνο στο νύχι αστεράτου αλόγου που δεν εκαλλιγώθη. Αυτά δεν γίνονται, όμως, αγόρι μου. Δεν είναι δυνατό να βρεθεί νύχι αστεράτου και ακαλλίγωτου αλόγου… και έτσι κανείς ποτέ δεν το ήπιε…όλοι πεθαίνουμε.»
Απέναντι σε αυτόν τον κόσμο στον κόσμο του καθένα μπορεί να υπάρξει ένας άλλος κόσμος; Ένας κόσμος πιο ανθρώπινος, με λιγότερη δυστυχία, με περισσότερη λογική και αυτογνωσία; Μπορεί να υπάρξει ο κόσμος του όλοι μαζί;
Τα παιδιά λένε μπορεί και το φωνάζουν. Ίσως και γι’ αυτό ο Παύλος Σιδηρόπουλος λέει να φυλάξουμε το παιδί…γιατί αν χαθεί το παιδί, δεν υπάρχει ελπίδα.
Τα παιδιά το φωνάζουν….με τόση όμως φασαρία δεν ακούγονται. Και κάποιοι που ακούν με πρόσχημα τη φασαρία κάνουν πως δεν ακούν.
Δεν έχουν διαφορές τα παιδιά. Ο Σωκράτης περνάει το μήνυμα. Και έτσι είναι.
Το χρώμα ήταν και ίσως και ακόμα είναι το πρόσχημα για να καταπιέζονται οι άνθρωποι…για να τους εκμεταλλεύονται.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και μεγάλοι πόλεμοι έγιναν γι’ αυτό. Ο αμερικανικός εμφύλιος για παράδειγμα…..οι Βόρειοι και οι Νότιοι.
Τελειώνω με τους στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου που μου έρχονται στο μυαλό μου και νομίζω ταιριάζουν, όταν βλέπουμε τα παιδιά μας….τα εγγόνια μας…τα παιδιά όλου του κόσμου.
«Έχω τρεις κόσμους. Μια θάλασσα, έναν
Ουρανό κι έναν πράσινο κήπο: τα μάτια σου.
Θα μπορούσα αν τους διάβαινα και τους τρεις, να σας έλεγα
που φτάνει ο καθένας τους. Η Θάλασσα ξέρω.
Ο ουρανός υποψιάζομαι. Για τον πράσινο κήπο μου,
μη με ρωτάτε……

……Και καλή χρονιά
Διαβάστε Περισσότερα »

Την Επάυριο



Πρωτοχρονιά 2013 αντί ευχών


Κι όμως

δεν έσβησαν τα όνειρα απ' το ζόφο

Το φεγγάρι θα αλητέψει κι απόψε.

Ο ήλιος θα θερμάνει καρδιές και αγάπες,

την επαύριο....


Όταν θα σταλάζει πλάι μας πόνος

Όταν απλωμένα χέρια

κρεμνιόνται στα κρικέλια

αναζητώντας χαραμάδα διαφυγής

Όταν μετανάστες και άστεγοι

πνίγονται από την γκλαμουριά της πόλης.

Δεν θα παραμείνουμε βουβοί.



Ποιητές και Τροβαδούροι

Εργάτες και Θαλασσινοί

Όλοι εμείς οι ανώνυμοι

Θα τραγουδήσουμε

Το κλάμα του μωρού

Του γέροντα την αποθυμιά

Το θυμό και την στοργή της μάνας

Άλλος δρόμος δεν έμεινε

Στο προσκλητήριο παρόντες

Ηχούν οι σάλπιγγες

της δικής μας προσμονής

Την νίκη.


Στέλιος Παππάς
Διαβάστε Περισσότερα »