Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής για την κατασταση στα σχολεία

Με αφορμή τις καταλήψεις σε κάποια σχολεία της πόλης μας θα θέλαμε να παρέμβουμε χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε τα αιτήματα των μαθητών και τη βαρύτητά τους. Αυτά κρίνονται από την ίδια την συμμετοχή των μαθητών, και από το κατά πόσο οι ίδιοι θα μπορέσουν να τα διεκδικήσουν, μαζικά και ειρηνικά, αλλά και προφυλάσσοντας το σχολείο τους, το ίδιο το κίνημα των μαθητών, αλλά και την κατάληψη ως μορφή πάλης. Επιπλέον, κυκλοφορούν φήμες και διάσπαρτες πληροφορίες στην πόλη  τις τελευταίες τρεις μέρες οι οποίες έχουν να κάνουν με αστυνομική βία κατά μαθητών του ΕΠΑΛ, χρήση όπλων, μέχρι και ξυλοδαρμό μαθητή με ρατσιστικά κίνητρα… Τα περιστατικά όμως δεν επιβεβαιώνοται ανοιχτά και ξεκάθαρα από κανέναν ούτε υπάρχουν επίσημες καταγγελίες.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, μας βρίσκει σταθερά αντίθετους, και το καταδικάζουμε με κάθε τρόπο. Δεν θα ανεχτούμε αστυνομική βία, μέσα στην πόλη και τα σχολεία μας. Πιστεύουμε ότι τα όποια ζητήματα προκύπτουν, είναι αποκλειστική ευθύνη και μόνο, της εκπαιδευτικής κοινότητας να τα λύσει.

Είναι γεγονός ότι η δημόσια παιδεία έχει σαφώς υποβαθμιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας της πολιτικής της λιτότητας,  των μνημονίων και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησής της. Τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια κτηριακά  προβλήματα λόγω και της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και την μεταβίβαση της ευθύνης συντήρησης στους δήμους χωρίς ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησης. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η περιορισμένη χρηματοδότηση των σχολείων μέσω των σχολικών επιτροπών λειτουργούν ασφυκτικά για την εκπαιδευτική κοινότητα. Η υποχρέωση των γονέων να πληρώνουν διδακτικά βιβλία είναι σαφώς απαράδεκτη. Όλα τα βιβλία θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν στους μαθητές.

Οι περικοπές της Κυβέρνησης με ένα διαρκώς μειούμενο προϋπολογισμό για την Παιδεία , που  ξεκινάει από την απόλυση των σχολικών φυλάκων, την κατάργηση ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση, τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, το νέο τύπο Λυκείου, την Τράπεζα θεμάτων κ.ά.  έχουν δημιουργήσει ένα σχολείο που στα μάτια του μαθητή, φαντάζει να στρέφεται εναντίον του.
Οι ανεργία που έχει χτυπήσει όλες τις οικογένειες της χώρας, δημιουργεί αδιέξοδα στα παιδιά, με αποτέλεσμα όλη αυτή η κατάσταση να έχει δημιουργήσει μια συσσωρευμένη οργή και απογοήτευση. Η εργασιακή ανασφάλεια που πλήττει τους απόφοιτους των σχολών και των Α.Ε.Ι έχει οδηγήσει σε ένα τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας κύμα μετανάστευσης των νέων ανθρώπων που σπουδάζουν και δεν μπορούν να βρουν εργασία, αφυδατώνοντας την κοινωνία από την πιο παραγωγική γενιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τους προβληματισμούς όλων των παιδιών, και τις αγωνίες που έχουν για το μέλλον τους το οποίο φαντάζει αδιέξοδο και μάταιο.

Παράλληλα είναι χρέος μας, να τους μιλήσουμε για το ρόλο των 5μελών και 15μελών που είναι έκφραση της δημοκρατίας, της ισότητας και της συμμετοχής στη μικρή κοινωνία του σχολείου που προετοιμάζει  εκτός των άλλων και πολίτες. Οι εκλεγμένοι μαθητικοί εκπρόσωποι πιστεύουμε ότι πρέπει να οργανώνουν το συλλογικό αγώνα, και να προασπίζονται τις αξίες της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επαναλάβουμε προς πάσα κατεύθυνση: “Τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα, όπως κι αν εκφράζονται, στην γειτονιά της προσφυγιάς και των αγώνων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσουν.”


ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ








1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τι έγινε; ότι δεν καπελώνετε είναι ανεπαρκές και ανάξιο των συνθηκών; εκτίθεστε "σύντροφοι" καθώς όταν λέτε ότι οι πυροβολισμοί έξω από τα σχολεία της καισαριανής είναι ανεπιβεβαίωτες φήμες, φαίνεται ότι δεν έχετε καμία σχέση με τους μαθητές, που καταγγέλουν την επίθεση με δημόσια ανακοίνωση έξω από τα σχολεία, αλλά και καμία σχέση με την καισαριανή γενικότερα καθώς υπάρχουν πολλοί περίοικοι που άκουσαν τους πυροβολισμους. βγείτε λίγο από την προεκλογική κωλοπιλάλα και συνειδητοποιείστε την πραγματικότητα της γειτονιάς σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...