Τρίτη 1 Απριλίου 2014

« Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» - Παρουσίαση βιβλίου

 Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Καισαριανής πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Σπύρου Τζόκα « Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» με φόντο τη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Εύμαρος».

   Για το βιβλίο μίλησαν οι Άλκης Ρήγος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πόλυ Χατζημανωλάκη Συγγραφέας και ο Σπύρος Τζόκας, συγγραφέας του βιβλίου. Την εκδήλωση συντόνισε  ο δημοσιογράφος  Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του105,5 στο Κόκκινο. Χαιρέτισε ο εκδότης Πέτρος Κακολύρης. Παρέμβαση στη συγκέντρωση έκανε και ο εκπαιδευτικός και υποψήφιος Δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κοντόσταυλος.

   Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν αναγκασμένος να παραμείνει στη Βουλή έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Ο πολύτιμος σύντροφος και εκλεκτός φίλος Σπύρος Τζόκας είναι και πολυγραφότατος. Αυτή τη φορά μας επιφύλαξε μία μεγάλη έκπληξη. Έγραψε ένα ιστορικό μυθιστόρημα για μία ηρωική μορφή, τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη.Ο Σπύρος μου έκανε την τιμή να μου ζητήσει να παραστώ και να μιλήσω στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου, αλλά δυστυχώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και η κοινοβουλευτική δουλειά ατελείωτη. Δεν είμαι σήμερα μαζί σας λόγω της έκτακτης συζήτησης στη Βουλή. Λυπάμαι πολύ για αυτήν την εξέλιξη. Και λυπάμαι γιατί το βιβλίο αυτό είναι ξεχωριστό. Εκτός από την σπουδαία τεχνική του Σπύρου, εκτός από την εκπληκτική του πένα, το βιβλίο διαπραγματεύεται την σύγχρονη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου. Μιλά για τον Ναπολέοντα, έναν από τους χιλιάδες ναπολέοντες της ελληνικής αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. Η πορεία του ήταν η πορεία της Ελλάδας. Η διαδρομή του ήταν η διαδρομή της Αριστεράς. Και η θυσία του, η κατάληξη αυτής της πορείας.

Προσφυγιά, σπουδές και εργασία ταυτόχρονα, ένταξη στο κομμουνιστικό κόμμα, συνδικαλιστική δράση, εξορίες και φυλακές, εκτέλεση στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την πρωτομαγιά του 1944. Είχε την ευκαιρία να γλυτώσει. Και μόνο στην σκέψη ότι την θέση του στο εκτελεστικό απόσπασμα θα έπαιρνε άλλος σύντροφός του, τον έκανε να προχωρήσει αυτός, πιο αποφασιστικά στο εκτελεστικό απόσπασμα.Αυτή είναι η διαφορά των αριστερών, των κομμουνιστών, από τους αντικομμουνιστές.«Τον άνθρωπο μπορείς αν θες να τον εξοντώσεις, αλλά δεν μπορείς να τον νικήσεις» είπε ο Έρνεστ Χεμινγουαίη. Και στο μυαλό του είχε ανθρώπους σαν τον Σουκατζίδη όταν είπε αυτή τη φράση.

Φίλες και φίλοι, σύντροφέ μου Σπύρο.

Ξέρω ότι θα νοιώσεις άβολα, αλλά δεν μπορώ να μην πω δύο λόγια για την δική σου προσωπική και πολιτική διαδρομή. Γέννημα θρέμμα Καισαριανιώτης, με λαμπρές σπουδές, υπόδειγμα αυτοδιοικητικής δράσης, μας εκπλήσσεις καθημερινά με την πορεία και τα γραπτά σου. Και μας εκπλήσσεις ευχάριστα. Αγωνιστής και διανοούμενος, πάντα στην πρώτη γραμμή, δίνεις το παράδειγμα στις νεότερες γενιές.

Απήλαυσα το βιβλίο σου, σου εύχομαι τα καλύτερα.»                      Με εκτίμηση,

                                                                                                           Αλέξης Τσίπρας



   Η συγκινησιακή φόρτιση που υπήρχε στη συγκέντρωση κορυφώθηκε, όταν στο κλείσιμο ο συγγραφέας Σπύρος Τζόκας αναφέρθηκε στον ανιψιό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, Ναπολέοντα Περγαλίδη,  ο οποίος έλαβε το όνομα του από το θείο του. Ο Ναπολέων Περγαλίδης, γιος του ήρωα Στρατή Περγαλίδη, ήταν παρών στην εκδήλωση μαζί με τον εγγονό του Σουκατζίδη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...